Päevakohased krüpto uudised

Bitcoini poolitumine - kauaoodatud hetk on käes

Bitcoini poolitumine – kauaoodatud hetk on käes

Eile toimus kolmandat korda bitcoini ajaloos märgilise tähtsusega sündmus: kaevandamisest saadavate bitcoinide hulk vähenes poole võrra. Nüüdsest peavad kaevandajad leppima endise 12,5 bitcoini asemel 6,25 bitcoiniga iga ploki kohta. Täpsemalt toimus bitcoini poolitumine eile hilisõhtul, kui kaevandati maailma esimese krüptoraha läbi agade 630 000. plokk! See tähendab, et järgmine poolitumine leiab aset pärast seda, kui on kaevandatud järgmised 210 000 plokki ning seda aastal 2024.

Laienda oma bitcoini baasteadmisi – Bitcoin 101

Halvingule eelnevatel tundidel oli bitcoini turg vägagi heitlik, hüpates 5-7% mõlemas suunas, jäädes poolitumise hetkel 8600 dollari ringi. Paljud krüpto kogukonnad tähistasid üritust mitmetunniste live stream’idega, kus arutati tuleviku väljavaateid.

Bitcoini poolitumine – kuhu siit edasi?

Inimesed on kõvasti pead murdnud selle üle, mis saab edasi, nüüd kui on alanud uus 4-aastane tsükkel. Üks tõenäoline stsenaarium näeb ette, et poole võrra vähenenud uute bitcoinide hulk vähendab automaatselt ka kaevandajate poolset müügisurvet. See pole muidugi kaugeltki ainus argument. Loomulikult ei saa unustada praegust ebakindlat majandusolukorda, mis tahes-tahtmata mõjutab ka krüptosektorit. Kuigi eelneva kahe poolitumise järel sai pikemas perspektiivis näha bitcoini mitmekordset hinnatõusu, tuleb arvestada, et maailma esimene krüptoraha pole varem sellist kriisi näinud.

Poolitumine toob kaevandajatele muutlikud ajad

Vähesed kahtlevad selles, et 3. poolitumine raputab kaevandajaid tugevalt ning jätkata suudavad vaid kõige efektiivsemad tegijad. Parameetrid nagu elektrienergia hind ning opereerimiskulud saavad olema kriitilise tähtsusega 

Odavam elekter Hiinas

Loomulikult on voolukulu kaevandajatele kõige suurem väljaminek ning kui tulud uute bitcoinide näol poole võrra kahanevad, on teatud osa kaevandajaid sunnitud mängust lahkuma.
Tasub aga arvesse võtta, et tervelt 65% bitcoini kaevandajatest paiknevad Hiinas nagu avaldas Cambridge’i Ülikooli alternatiivse rahanduse keskus (CCAF) bitcoini kaevandamise kaardil. Lisaks on Hiina Sichuani provints tuntud oma odava hüdroenergia poolest, mis võib paljud kaevandajad vähenenud kasumile vaatamata kasumisse jätta.

Nõrgem kohalik valuuta tähendab ka madalamaid püsikulusid

Kaevandusfirmad saavad kogu tulu bitcoinides. Kuid opereerimiskulud tasutakse enamasti kohalikus valuutas. Kui bitcoini hind tõuseb, aga fiat rahade väärtus langeb, vähendab see ka püsikulusid, kuna kohalikud valuutad kaotavad bitcoini suhtes oma väärtust.

Bitcoini kaevandamise keerukus kohandab ennast automaatselt

Kui juhtub, et kaevandajad lülitavad poolitumise tagajärjel oma masinad välja, siis bitcoini võrgul on selleks puhuks kaval nipp varuks. Nimelt kohandab võrk automaatselt uute bitcoinide kaevandamise raskusastet vastavalt sellele, kui palju arvutusvõimekust (hash rate) on parasjagu võrgus. Tegemist on bitcoini koodi sisse kirjutatud reegliga. Seeläbi on tagatud, et uus plokk “leitakse” keskmiselt iga 10 minuti järel.

Veel uudiseid

ETHTallinn Hackathon: Tule ehita dApp-e plokiahelal

ETHTallinn toob 19.-21. aprillil Eestis kokku web3 entusiastid ja arendajad. Ürituse eesmärgiks on pakkuda praktilist kogemust plokiahela tehnoloogia vallas ning anda võimalus kohtuda web3 kogukonna

Pildil on Bitcoini kaevur

Uus Ocean pool toob uuendust Bitcoini kaevandamisse

Bitcoini kaevandamine on koondunud valdavalt suurte ühiskaevanduste (ingl. mining pools) kätte, ohustades sel moel Bitcoini detsentraliseeritust. Et sellele probleemile leevendust tuua, tuleb turule teistest eristuv