Päevakohased krüpto uudised

Pildil on hüdroelektrijaama tamm, mis illustreerib teemat Vihmaperioodi lõpp kärbib bitcoini kaevandamist

Vihmaperioodi lõpp kärbib bitcoini kaevandamist

Bitcoini kaevandamise kasumlikkus sõltub otseselt elektri hinnast, mida kaevandajad maksavad, et oma seadmeid jooksutada. Bitcoini võrgu hashrate on bitcoini kaevandajate kollektiivse arvutusvõime näitaja ning see number on viimase kahe nädalaga märkimisväärselt langenud. Sellele võib aga seletust otsida elektrienergia vallast, kus vihmaperioodi lõpp Hiinas tähendab ühtlasi elektri hinna tõusu.

Bitcoini hashrate languses, kuna Hiinas sadu lakkas

Bitcoini hashrate on märkimisväärselt langenud – 146 miljonilt TH/s (terahash’i sekundis) 107 miljonilele, mis on üks suurimaid korrektuure Bitcoini kaevandamisele kuluva arvutusvõimsuse osas. Pärast stabiilset tõusu alates selle aasta maiskuu lõpust, on tegemist umbes 27% suuruse langusega.

Üheks kukkumise põhjuseks on tõik, et Hiinas on vihmaperioodi lõpp, mis tähendab, et otsa on saanud ka ajutine odava energia periood. Hiinas kaevandatakse krüptorahasid valdavalt suuremate sademetega piirkondades, kasutades selleks odavat hüdroelektrit. Vihmaperioodil, juunist oktoobrini, on just näiteks Edela-Hiina mägistes piirkondades tammid vett täis ja elektrivarustus rikkalik. Siis lülitavad kaevandajad olemasolevad seadmed täisvõimsusel tööle ning võtavad soodsatest tingimustest viimast. Kui vihm aga ära kuivab, on Bitcoini kaevandamine Hiinas oluliselt vähem tulus, sest elektri hinnad tõusevad märgatavalt. Kõige rohkem mõjutab see Hiina Sichuani provintsi, kus kaevandatakse ligikaudu pooled maailma uutest bitcoinidest. Keskkonnategurid ei mängi teistes riikides bitcoini kaevandamisel tingimata nii suurt rolli kui Hiinas.

Kaevandajate majanduslik surve

Viis kuud on möödunud hetkest, kui bitcoini kaevandamise eest saadav tasu poolitati 12,5-lt bitcoinilt 6,25-le. See tähendab ühtlasi, et paljude kaevandajate jaoks on kulude ja tulude kaalukauss üsnagi tasakaalupunkti äärel. Kuna bitcoini kaevandamine on energiamahukas, otsivad kaevandajad kohta, kus on ligipääs kõige odavamale energiale. Kui energiahinnad muutuvad, näiteks Hiina märja hooaja lõppedes, kolivad kaevandajad ümber või on sunnitud seadmed sootuks välja lülitama.

Loe lisaks: “Aasia on endiselt krüptomeka, raport kinnitab”

Veel uudiseid

ETHTallinn Hackathon: Tule ehita dApp-e plokiahelal

ETHTallinn toob 19.-21. aprillil Eestis kokku web3 entusiastid ja arendajad. Ürituse eesmärgiks on pakkuda praktilist kogemust plokiahela tehnoloogia vallas ning anda võimalus kohtuda web3 kogukonna

Pildil on Bitcoini kaevur

Uus Ocean pool toob uuendust Bitcoini kaevandamisse

Bitcoini kaevandamine on koondunud valdavalt suurte ühiskaevanduste (ingl. mining pools) kätte, ohustades sel moel Bitcoini detsentraliseeritust. Et sellele probleemile leevendust tuua, tuleb turule teistest eristuv